Nyílt levél dr. Papcsák Ferenc deviza hitelezéssel foglalkozó albizottság elnökéhez!

2012.01.27

Tisztelt dr. Papcsák Ferenc Elnök Úr!

Ellenvéleményünket kívánjuk kifejezni a 2012. január 25. megtartott albizottsági üléssel, annak előkészítésével, valamint az ott elfogadott összefoglaló anyag megszavazásával és az albizottság munkájának lezárásával kapcsolatban.

Véleményünket arra alapozzuk, hogy a 2011. december 6. albizottság ülésén (és azt megelőző üléseken is) jelen voltunk, így ismerjük az ott elhangzottakat, döntéseket.  A most nyilvánosságra került december 6.-i jegyzőkönyvben is megtalálható, hogy elfogadásra került az albizottság részéről:

-          Elkészül az albizottság munkájának összefoglalója, amit megkapnak a parlamenti pártok, valamint az érdekképviseletek és a devizahitelesek jelen lévő képviselői.

-          Az elkészített anyaggal kapcsolatban írásos véleményt terjeszthetnek be a jelzett pártok, a pártok szakértői a devizahiteleseket képviselő civil szervezetek.

-          Az albizottság munkáját összefoglaló anyag szakértői véleményének összesítését követően lehetősége lesz az érintett szakértőknek, képviselőknek az előterjesztett anyagot szóban is kiegészíteni.

-          Az albizottság ezen ülésére értesítést és meghívást kapnak az érintettek.

-          Amennyiben szükséges, az albizottság további ülést is tart, hogy a kérdést érdemben zárja le.

-          Ezek ismeretében és figyelembevételével készül el az albizottság végleges anyaga, ami elfogadásra és a kormány elé kerül.

Az lenne a határozott kérésünk, hogy Ön, mint az albizottság elnöke ragaszkodjon hozzá és tartsa be a korábbi ülések határozatát és tegye lehetővé az érdekeltek és szakértőik részére álláspontjuk kifejtését. Az albizottság folytassa munkáját, míg valós érdemi eredményre nem jut a kérdésben.

Sajnos eddig nem volt lehetőség arra, hogy az érintett devizahitelesek teljes mértékben kifejtsék a bizottság előtt az álláspontjukat, mégis a végleges anyagban a felelősség egy jelentős részét rájuk testálják..

Hiányoljuk továbbá, hogy az elhangzott vélemény ellenére, ha az összevetést elvégezzük, egyértelműen megmutatja, hogy a vizsgált időszak kormányai, valamint pénzügyi és bank vezetők felelőssége fellelhető. Ezek ismeretében az elfogadásra javasolt anyag sem tartalmazza azt a megállapítást, hogy a szóban forgó devizaszerződésekkel probléma van, törvénytelen, nem javasolja a bizottság, hogy érdemes lenne hatósági célvizsgálatot kezdeményezni ez ügyben.

Az anyag szövegezésében részben felmenti a pénzügyi és banki vezetést, hogy a kommunikáció a részükről megvolt és „felhívták” a figyelmet a devizahitelezés problematikájára. Ez a megállapítás a valóságnak nem felel meg, sőt azzal ellentétes.

Budapest, 2012. január 27.

Sudár István

Devizahitelesek civil szervezete